Työuupumuksesta voi ja pitää puhua, jotta ihmiset tietäisivät ja toimisivat.
Työuupumus on työelämän vakava ongelma, jota ympäröivät väärinkäsitykset. Alla olevassa listassa moni työuupumukseen liittyvä yleinen väärinkäsitys tulee oikaistuksi.
1. Työuupumus ei ole yhtä kuin väsymys. Väsymys menee levolla ohi, mutta työuupumus on krooninen tila, johon liittyy myös kyynistymistä, keskittymisvaikeuksia ja tunnesäätelyn häiriöitä.
2. Vaikka hyvinvointi onkin kokonaisuus tulisi työuupumuksesta puhua erikseen, koska se on työperäinen ilmiö. Sen juurisyyt ovat työoloissa, kuten liiallisessa kuormituksessa, epäselvissä tavoitteissa ja tuen puutteessa.
3. Työuupumusta ei ratkaista yksilön sopeutumisella tai resilienssillä. Työuupumus ei synny yksilöllisessä tyhjiössä, vaan työpaikan rakenteet ja kulttuuri vaikuttavat siihen merkittävästi. Työuupumuksen ehkäisy parantaa yritysten tuloskuntoa, lisää sitoutumista ja vähentää sairauspoissaoloja.
4. Työuupumus ei ole vain muotisana. Tilanne ei korjaannu pelkästään paremmalla unella, liikunnalla ja ruokavaliolla, koska juurisyyt ovat kestämättömissä työoloissa – eivät yksilön elintavoissa.
5. ”Kaikki eivät uuvu, joten ongelmaa ei ole.” Ihmisillä on erilaiset työtehtävät, vastuut ja tukiverkostot. Se, että osa ei uuvu ei tarkoita sitä, etteikö merkittäviä ongelmia olisi. Ylitunnollisuus ja vastuunkanto voivat altistaa uupumukselle, mutta ratkaisun on löydyttävä työelämän rakenteista, ei yksilön syyttämisestä.
6. Työuupumus ei kerro yksilön herkkyydestä tai heikkoudesta. Se voi osua keneen tahansa, ja moni uupuu juuri siksi, että he yrittävät kestämättömistä olosuhteista huolimatta tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.
7. Työuupumus ei johdu vain liiallisesta työmäärästä. Myös epäselvät tavoitteet, merkityksettömyyden tunne, huono johtaminen ja jatkuvat keskeytykset voivat aiheuttaa uupumusta.
8. Työuupumus on tunnustettu ilmiö, vaikkei se vielä Suomessa ole virallinen diagnoosi. Se voidaan kuitenkin kirjata terveysongelman yhteyteen, ja pitkälle edenneenä se voi johtaa vakaviin psyykkisiin ja fyysisiin seurauksiin.
9. Ratkaisu ei ole, että uupuneet vain vaihtavat työpaikkaa, koska ongelma ei ratkea jaloilla äänestämällä tai odottamalla. Työelämän rakenteet kaipaavat selvästi muutosta, kun otetaan huomioon, että joka neljäs* työssäkäyvä on vaarassa uupua tai jo uupunut.
Työuupumuksen hinta on valtava – niin yksilölle kuin yrityksille. Yhden vakavan uupumuksen yksilötason kustannus voi olla elinikäinen työkyvyttömyys ja yrityksen tasolla puhutaan kymmenistä tai jopa sadoista tuhansista euroista.
Meillä ei ole varaa ummistaa silmiämme ja olla toimimatta.
(*Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimuksen (2024) mukaan 1/4 työssäkäyvistä on vaarassa uupua tai jo uupunut.)

Miten työuupumus syntyy?
Työuupumus ei synny äkillisesti. Se syntyy hitaasti, kuin kesäpäivän sade, joka ensin tuntuu virkistävältä, mutta
Lue lisää →